Novembris läheb Ameerika Ühendriikide California osariigis rahvahääletusele valijate algatus, mille alusel seadustataks kanepi omamine ja müük, teatasid osariigi valimisametnikud kolmapäeval. Algatuse toetajad nimetavad seda oma võitluse pöördepunktiks.

Seadusemuudatus, mille jõustumine pole veel kaugeltki kindel, teeks Californiast esimese USA osariigi, kus kanep on seaduslik. Poolehoidjad usuvad, et osariik võib saada teenäitajaks üleriigilises liikumises kanepi dekriminaliseerimise poole, vahendab Reuters.

“See on murdepunkt kümnenditepikkuses võitluses kanepi keelustatuse vastu meie riigis,” ütles üks algatuse eestvedajaid, uimastiseaduste inimlikustamise pooldajate ühenduse Drug Policy Alliance California piirkonna juhataja Stephen Gutwillig.

Tema kinnitusel “on kanepi lauskeelustamine olnud katastroof, mis toidab tohutusuurt ja üha jõhkramat põrandaalust majandust, raiskab miljardite dollarite ulatuses niigi nappe korrakaitseressursse ning muudab loendamatud seaduskuulekad kodanikud kurjategijateks”.

California osariigi kantsler Debra Bowen teatas kirjalikus avalduses, et tema kantselei kinnitas algatuse 2. novembri üldvalimiste kavasse pärast seda, kui seadusemuudatuse pooldajad olid esitanud petitsiooni nõutud arvu allkirjadega.

Boweni kinnitusel esitasid pooldajad hääletusläve ületamiseks vajaliku 433 971 kehtiva kirjaliku allkirja asemel 694 248 allkirja, mille ehtsust on juhuvalimi alusel ka kontrollitud.

Kanepi legaliseerimisele paistab osariigis olevat tugev toetus — Field Polli poolt 2009. aasta aprillis korraldatud küsitluse raames avaldas kanepi vabakasutuse ja müügitulude maksustamise seadustamisele poolehoidu ligi 56 protsenti kalifornialastest.

Mullu oktoobris läbi viidud üleriigilise gallupi kohaselt pooldab legaliseerimist 44 protsenti ameeriklastest.

Aktivistid on avaldanud arvamust, et kanepitulude maksustamine aitaks rahanappuses kiratseva osariigi kitsikusest päästa, kuid paljud kohalikud on ometi ka kanepi seadustamise vastu.

“Seadustamine suurendab kanepi rekreatiivset kasutust ning kasvatab joobes sõidukijuhtimise juhtumite, ohvrite, kehavigastuste ja avariide hulka, ning seda me näha ei taha,” teatas roolijoodikluse vastu võitlevate emade ühenduse California Mothers Against Drunk Driving esindaja Silas Miers.

Mitut korrakaitsjate ühendust esindav lobitöötaja John Lovell leidis, et hääletuskünnise ületamine on algatuse jaoks “esimene samm teel läbikukkumisele”.

Kriitikud peavad ka karistamatu kanepisuitsetamise põhjustatud kulusid ühiskonnale võimalikest tuludest palju suuremaks.

Nende sõnul saavad alkoholi- ja tubakapruukimisega kaasnevad niigi röögatud kulutused seadusliku kanepimüügi ja -tarvitamise lubamisega ainult kasvada.

Algatuse kohaselt oleks igal vähemalt 21-aastasel isikul luba omada kuni üht untsi (28,5 grammi) kanepit — süütegu, mida praegu karistatakse 100-dollarise rahatrahviga. Samuti lubaks seadusemuudatus piiratud koguseid kanepit kodus isiklikuks tarbeks kasvatada.

Ehkki kanepi müümine ei muutuks lausseaduslikuks, saaksid linnade ja maakondade omavalitsused kehtestada piirkondlikud piirangud ja maksud kanepi ärilise levitamise reguleerimiseks. Jaemüügi tingimustes jääks siiski kõikjal lubatud koguse ülempiiriks üks unts ja kliendi vanuse alampiiriks 21 eluaastat.