meditsiiniline kanep

Kanepitemp lisab uhkusega blogi ingliskeelsete viidete hulka uue lingi, millelt saab alla laadida arvatavasti kõige põhjalikuma kanepiteemaliste teadusuuringute viiteid koondava PDF-dokumendi, mida alates 2009. aastast on koostanud ja perioodiliselt täiendanud praeguseks 64-aastane ameeriklanna Vanaema Tormivares ehk Granny Storm Crow.

Tänavuse, täiendatud väljaande maht on 686 lehekülge.

Järgneb tõlge viitekogu sissejuhatusest.

* * *

Granny Storm Crow meditsiinilise kanepi allikaviidete loend, 2012. aasta jaanuar

Siin ma nüüd jälle olen, põrnitsen tühja kuvarit ja üritan välja nuputada, mida öelda, et panna teid jagama informatsiooni, mida olen kokku kogunud. „Kui faktid meditsiinilise kanepi kohta teatavaks saavad, muutub vajadus legaliseerimise järele ilmselgeks!“ Mitu korda ma seda öelnud olen? Ma tahan, et TEIE hariksite inimesi enda ümber. Mina üksinda sellega hakkama ei saa!

Mõnikord tundub see nii viljatu — too lõppematu võitlus kanepialase võhiklikkusega. Aga ma ei saa alla anda — tol lihtsal ürdil on hämmastavaid kasutusalasid ja inimesed peavad teada saama, millised on selle toimed.

Kanepit peaks kohtlema samamoodi nagu ükskõik millist ravimtaime, kuna see polegi midagi muud kui üks taimne ravim, millel on üsna meeldiv kõrvalmõju — tarvitaja tunneb eufooriat. Erinevalt tavalisest aspiriinist ei ole kanepi üledoos surmav. Mõnede farmatseutiliste ravimite kõrvaltoimete kõrval tunduvad kanepi mõjud nagu suukuivus, silmade punetus, ägenenud söögiisu ja ebatavaliselt hea enesetunne nii tühised!

Ameerika kodanikena peaks meil olema vaba voli valida, millist sorti ravimeid me tarvitame.

Igaühel, kellel ilmnevad esimesed märgid Alzheimeri tõvest, peaks mõistust ähmastava amüloidkatu kuhjumise pärssimiseks olema võimalik valida  donepesiili (Aricepti), dronabinooli (Marinoli) ja loodusliku kanepi vahel.

„THC-annuse kahekordistamisel blokeeris Aricept katu moodustumist THC-ga võrreldes vaid 22-protsendilise tõhususega ja Cognex vaid 7-protsendilise tõhususega.“

„Kanep võib aidata aeglustada Alzheimeri tõve kulgu“ — WebMD, 2006

Dronabinool (Marinol) pole midagi muud kui seesamiõlis lahustatud puhas sünteetiline THC. See toimib, aga mõned inimesed kurdavad, et see tekitab ülemäärast ärevust, kuna koostisest puudub kannabidiool CBD, mis THC-joovet tasakaalustaks.

Looduslik kanep sisaldab nii CBD-d kui muid kannabinoide, mis Alzheimeri tõve kulgu eri moel pärsivad. („Kannabidiool ja muud kannabinoidid kahandavad mikrogliiade aktivatsiooni määra katseklaasis ja elusorganismis: tähtsus Alzheimeri tõve kontekstis“ — Molecular Pharmacology, 2011). Ma tean, millise valiku ma ise loogiliselt võttes langetaksin, ent kahele kolmandikule USA osariikide kodanikest — ning föderaalse seadusandluse kohaselt üldse kõigile — on see valik keelatud. Meie valitsus on ära keelanud meile parima valiku!

Või võtame tuhanded, keda keemiaravi ähvardab ägeda iiveldusega — kas nad suudavad pärast iiveldusvastase tableti neelamist hoiduda piisavalt kaua oksendamast, et see mõjuma jõuaks hakata? Kas poleks lihtsam hingata sisse veidi kanepiauru või -suitsu ja pälvida peaaegu hetkega leevendust? Kuueteistkümnes USA osariigis on see võimalik!

Kuidas on lood vähktõve-valudega? „Rohkem kui kaks kolmandikku vähihaigetest, kellele on arsti retsepti alusel väljastatud meditsiinilist kanepit valude leevendamiseks, on raviga rahul.“ („Meditsiiniline kanep on Iisraelis edukas“, The Jewish Daily Forward) Kas me oleme Iisraeli kodanikest vähem vabad? Nemad saavad vähivalude vastu legaalset retseptkanepit — aga teie? Meie naaberriik Kanada on meditsiinilise kanepi legaliseerinud ja nende valitsus kasvatab kanepit patsientide tarbeks! Ning, üllatav küll, aga ka USA-s on neli föderaaltasandil seaduslikku kanepipatsienti, kelle jaoks kasvatatakse kanepit samuti riiklikult. Programm on aga suletud; uute patsientide lisamine on keelatud! Miks? Ja miks on kanepialased teadusuuringud USA-s peaaegu keelatud? Keelustamismeelne narrus peab lõppema!

2012. aasta peaks olema muutuste aeg, „huvitav“ aasta. Meil on aeg nõuda kanepit käsitlevate seaduste muutmist! Me peame jätkama tõerääkimist, jätkama oma sõprade ja perekondade teavitamist faktidest. Faktid on olemas PubMed’i andmebaasis — kanep ON ravim! Meie valitsus valetab meile kanepi kohta.

Ja pidage meeles — „Kui tõde ei kõlba, on midagi viltu!“

* * *

Vaata ka: