Kanepitembi tõlkelugu

Asjaolu, et mitmel pool Hollandis tegutsevad nn kanepikohvikud (ingl coffee-shop), millel on luba müüa väikestes kogustes kanepit 18-aastastele ja vanematele klientidele, paistab vähe mõjutavat määra, mil hollandlased kanepit pruugivad, selgub ajakirja Addiction veebiversioonis avaldatud analüüsist.

California Berekely ülikooli uurija Robert MacCoun kõrvutas 40 aasta jooksul Hollandis kanepi valdavuse ja kasutusmustrite, sõltuvusravi, sanktsioneerimise, hindade ja puhtuse kohta kogutud andmeid võrdluskõlbulike andmetega Euroopast ja Ameerika Ühendriikidest, vahendab NORML.

MacCoun kirjutas uurimustöö kokkuvõttes: „Hollandi kodanikud pruugivad kanepit mõõdukamal määral kui mõned nende (Euroopa) naabritest, ning võrreldes Euroopa ja Ühendriikide vastavate näitajatega ei kaldu nende tarbimismäärad ka eriti kasvama. Pealegi ilmneb märke, mis viitavad võimalusele, et kangete uimastite tarvitamisele innustamise asemel on leebete ja kangete uimastite turgude eraldamine nn hüppelaua-efekti hoopis vähendanud.“

15–16-aastastest Hollandi teismelistest möönis mitte-kanepipõhiste keelatud uimastite proovimist vaid 6,5 protsenti, Ameerika teismeliste seas oli sama protsent 19. Pealegi kinnitab samaealiste hollandlastega võrreldes palju suurem protsent Ameerika noorukeid (USA-s 72, Hollandis 46), et kanepit hankida on „üsna või väga lihtne“.

Praegu tegutseb Hollandis hinnanguliselt 700 kanepi jaemüügikohvikut, mis annavad tööd 3000–4000 töötajale.

* * *

Vaata ka: