meditsiiniline kanep

Iisraeli valitsus tunnistas sel nädalal ametlikult kanepi raviväärtust ja kuulutas välja hiljuti kohendatud juhised meditsiinilise kanepi riiklikult toetatud tootmise ja patsientidele kättesaadavaks tegemise kohta, vahendab NORML.

Esmaspäeval Iisraeli peaministri kantselei veebilehel avaldatud pressiteade sedastab: “Täna kiitis valitsuskabinet heaks korraldus- ja järelevalvemeetmed, millega reguleeritakse kanepi tarnimist meditsiinilistel ja teadusuuringulistel eesmärkidel. Sellega tunnistame, et kanepi meditsiiniline rakendus on teatud puhkudel hädavajalik. Tervishoiuministeerium hakkab koostöös Iisraeli politsei ja Iisraeli uimastivastase võitluse ametiga eelmainitud meetmete järele valvama ning on vastutav ka impordi korras maale toodavate või kohapeal kasvatatavate ravimivarude tagamise eest.”

Iisraeli uudistekanalite andmeil varustatakse valitsusepoolse piiratud ulatusega programmi raames riigis kohapeal kasvatatud kanepiga umbes 6000 patsienti. Sellenädalane uudis annab mõista, et valitsusametnikud kavatsevad programmi laiendada suuremale hulgale patsientidele ning ravimtaime kasvatamise detsentraliseerida. “On märke, mis näitavad arstide ja patsientide sedavõrd suurt rahulolu, et ravimi saajate hulk võib 2016. aastaks küündida 40 000-ni,” kirjutas Jerusalem Post.

Iisraeli tervishoiuministeeriumilt eeldatakse järelevalve teostamist kanepi tootmise üle alates 2012. aasta jaanuarist.

Samasuguseid valitsuse rahastatud meditsiinilise kanepi programme viiakse ellu ka Kanadas ja Hollandis.

Samas lükkas USA uimastiseaduste jõustamise amet DEA juulis tagasi üheksa aastat tagasi esitatud avalduse, milles kutsuti DEA-d üles algatama protsessi, hindamaks ümber kanepi praegune kuuluvus narkootiliste ainete esimesse nimekirja (Schedule I). DEA toonitas tänavu 8. juulil ilmunud föderaalhäälekandjas Federal Register, et kanep on “potentsiaalselt hõlpsasti kuritarvitatav”, sellel “puuduvad Ühendriikides tunnustatud meditsiinilised rakendused” ning selle “turvalisus kasutamiseks arstliku järelevalve all on ebapiisav”.

* * *

Vaata ka: