15. juunit tuntakse rahvakalendris viidipäevana. Sitsiilia pühaku Viituse mälestuspäeva tähistati Eestis keskajal; 19. sajandiks oli püha taandunud vähetähtsaks ja suur osa kombestikust kandunud jaanipäevale.

Tõenäoliselt kõlalise sarnasuse pärast ingliskeelse slängiterminiga (weed), aga ka seetõttu, et kuupäevanumbri kirjutamine kujul “615” annab numbreid tähtedega asendades kokku sõna “õis”, on seda unustatud tähtpäeva hakanud viimastel aastatel taaselustama ja enda omaks pidama Eesti kanepihuvilised. Sarnaselt 20. aprillile, mida ingliskeelses kultuuriruumis kanepisõprade uusaastana tuntakse, võib 15. juunit juba pidada vähemalt osa siinsete kannabinistide pidupäevaks.

Kurb tõik on aga, et mingisugust ühtset kombestikku kanepisõbraliku viidipäeva tähistamiseks pole välja kujunenud. Sellepärast teen järgmise ettepaneku.

Tänavu ja igal aastal võiksid kanepi juriidilise seisundi liberaliseerimist pooldavad kodanikud kinkida 15. juunil oma lähedastele, headele kolleegidele ja tuttavatele, aga miks mitte ka mõnele keelustamise aktiivsele pooldajale kanepist valmistatud seaduslikke tooteid. Looduspoodides ja kaupluste ökolettides on saadaval lai valik kanepitooteid toorainest — maitsvatest kanepiseemnetest ja kanepijahust — mitmesuguste maiustuste, teesegude, makaronitoodete ja kehahooldusvahenditeni. Valmistage sel teisipäeval vanaemale kanepitempi, pakkuge kaastöötajale kanepipõhist energiajooki, rüübake naabrimehe seltsis kann kanepiõlut või kinkige kallimale stiilne kanepiriidest hilp.

Mittepsühhoaktiivset legaalset kanepit võib kaubandusvõrgus kohata üha tihemini. Niisama kivitamise asemel võiksime meie, kes me ju kanepi hüvesid täiel määral hinnata peaksime oskama, viidipäeval püüda tõsta oma kaaskodanike teadlikkust kanepi ohtratest kasutusaladest ning samas toetada tootjaid ja maaletoojaid, kes ei karda panustada kasulikule söögi-, tööstus- ja ravimtaimele, mille mainet peavoolumeedia kogu meie teadliku elu on laimu ja ässitamisega teenimatult mustata püüdnud.

Aita parandada kanepi mainet — kingi viidipäeval sõpradele seaduslikku kanepit!

Kommentaariumisse ootameid vihjeid selle kohta, milliseid kanepist valmistatud tooteid kus Eestis osta saab.