20. aprill on kanepikultuuris tuntud kui püha, mida tähistatakse kogukondlikult ja mille lahutamatuks osaks on ka kanepitarbimine. Sellele kuupäevale viidatakse tavaliselt numbriga 420, mis on tuletatud ameerika kuupäevavormingust, kus 20. aprilli tähistatakse kui 4/20.

Louis Pasteuri ausammas

Louis Pasteuri ausammas San Rafaeli keskkooli juures

Ligi 40-aastane traditsioon

Traditsioon on väidetavalt alguse saanud 1971. aastal Californias, San Rafaeli keskkoolis, mille õpilased kogunesid kell 16:20 (ehk ameerika moodi kirjutades 4:20 pm) Louis Pasteuri ausamba juurde, et seal üheskoos kanepit suitsetada. Väidetavalt olevat tegelik eesmärk olnud alustada lähikonnas väidetavasti asuva valvamata kanepipõllu otsimist. Põldu nad igatahes ei leidnud, küll aga puhusid elu sisse traditsioonile, mis järgmisel aastal saab 40 aastat vanaks.

Mõne aastaga jõudis numbrikombinatsioon 420 saada paljude jaoks tähenduslikuks ja vastavaid märke võib leida ka popkultuurist. Näiteks ameerika rokkansambli Boston 1976. aasta lugu Smokin’ on plaadivariandis 4:20 pikk ja ka laulu sõnum on teemakohane.

Vancouver 2009

Tänapäeval tähistatakse 20. aprilli üle maailma rõõmsate rahvakogunemistega. Toome siinkohal ära videoreportaaži käesoleva aasta taliolümpialinnast Vancouverist, kus eelmisel aastal kogunes 20. aprilli tähistama 5000 inimest, kes nõudsid kanepi dekriminaliseerimist või legaliseerimist.

Nende inimeste sõnum on lihtne – kui riik ei suuda kanepitarbimist kontrollida, siis tegeleb kanepinõudluse rahuldamisega organiseeritud kuritegevus ja nende meetodid ei ole just kõige meeldivamad. Sellise käitumise tõttu kannatab aga riigi rahakott, kuna kanepiärist ei laeku riigile mitte punast krossigi, küll aga tuleb kulutada meeletuid summasid organiseeritud kuritegevusega võitlemiseks.

Kas ka Eestis?

Ka Eestis tähistatakse 20. aprilli. Aga kuna meie seaduste alusel liigitub kanepi tarvitamine “ravimi tarvitamiseks ilma arsti ettekirjutuseta” ja see on karistatav, siis mööduvad meil need tähistamised vaikselt ja ei tõmba avalikkuse tähelepanu. Kus ja kuidas, selle kohta tuleb teavet otsida oma häädelt sõpradelt. Üritused algavad tavaliselt kell 16:20.

Eesti rahvakalender annab meile aga oma “kanepipüha”. See on viidipäev 15. juunil. Tegemist on küll juhusliku kõlalise kokkusattumuse alusel (weed tähendab inglise keeles kanepit, hääldatakse ‘viid’) tekkinud uuema aja alternatiivpühaga, mis tegelikult pole ka eriti omakultuurne (tegemist on siiski kristlike mõjutustega). Kuid vaatamata sellele on viidipäeva tähistamine siinkandis vähemal või rohkemal määral toetust leidnud.

Kanepitembi toimetus soovib lugejatele toredat 20. aprilli.