Narkokuriteod

ERR, 19.04.2013

Tartu maakohus karistas Kiili volikogu liiget Erki Noorakut Hollandist hašiši Eestisse smugeldamise eest šokivangistusega, samuti said vangistused narkoketis osalenud noormehed ja üks neiu.

Nooraku (35) kaassüüdistatavad said eri pikkusega vangistused, lisaks konfiskeeriti süüdistatavatelt Lexus ja Mercedes-Benz ning tulirelvi ja laskemoona ning 46 000 eurot, ütles Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm ERR-i uudisteportaalile.

Kohus tunnistas Nooraku süüdi suure koguse narkootikumide ebaseaduslikus käitlemises, narkoaine toimetamises üle riigipiiri, tulirelva ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises ja tulirelva olulise osa ebaseaduslikus käitlemises.

Kohus karistas Noorakut viie aasta ja kaheksa kuu pikkuse vangistusega, millest tal tuleb vanglas kohe ära kanda seitse kuud ja 28 päeva. Karistuse ülejäänud osa mõistis kohus talle tingimisi viieaastase katseajaga.

Kohus karistas Jakob Kravikut (24) suure koguse narkootikumide ebaseaduslikus käitlemises, suure koguses narkootikumide edasiandmises alaealisele ja tähtsa isikliku dokumendi kuritarvitamises.

Karistuseks mõistis kohus talle nelja aasta ja üheksa kuu pikkuse vangistuse, millele liideti jurde tema varasem kandmata karistus ehk tema lõplikuks karistuseks kujunes nelja aasta, 11 kuu ja 29 päeva pikkune vangistus.

Kohus karistas Markku Lõhmust (22) suure koguse narkootikumide ebaseadusliku käitlemise ja suure koguse narkootikumide edasiandmise eest alaealisele kolme aasta ja 11 kuu pikkuse vangistusega, millest tal tuleb kohe ära kanda 11 kuud.

Kohus karistas Sander Tellingut (22) suure koguse narkootikumide ebaseadusliku käitlemise ja suure koguse narkootikumide edasiandmise eest alaealisele kolme aasta ja kuue kuu pikkuse vangistusega.

Eelmistega koos süüpinki sattunud 17-aastast neiut karistati suure koguse narkootikumide ebaseadusliku käitlemise eest tingimisi kolmeaastase vangistusega.

Kohus lahendas kriminaalasja kokkuleppemenetluses.

Hollandist smugeldatud marihuaana jõudis Tartu tänavatele

Politsei, prokuratuuri ja kohtu ühises pressiteates märgitakse, et süüdistatavad tegelesid marihuaana ja kokaiini smugeldamisega Hollandist Eestisse ning turustasid seda Tallinnas, Tartus ja Elvas.

Süüdistuse kohaselt toimetasid Noorak ja Kravik eelmisel aastal Hollandist Eestisse kolmel korral kokku üle viie kilo marihuaanat ning üle 300 grammi kokaiini.

2012. aasta juulis piirdusid mehed ühe kilo marihuaana toimetamisega Eestisse. Narkootikumid realiseeriti vaid loetud päevadega ning sõideti kohe uue koguse järgi.

Siis kasvas Eestisse toimetatud narkootilise aine kogus märkimisväärselt ehk Eestisse toodi kolm kilo marihuaanat ja vähemalt 55 grammi kokaiini.

“Mõlema mehe motiiviks oli eesmärk narkootiliste ainete müügiga raha teenida,” ütles Lõuna prefektuuri narkokuritegude talituse juht Kristjan Tommingas.

Kolmas sõit Hollandisse narkoainete järgi toimus sama aasta septembris. Siis tõid mehed Eestisse üle kilo marihuaanat ning vähemalt 250 grammi kokaiini.

Suurema osa narkoainest üritas Kravik realiseerida Tartus. Nimelt andis Telling mullu 10. septembril Lõhmusele ja tema alaealisele elukaaslasele marihuaana ostmiseks 6550 eurot sularaha.

Järgmisel päeval tõi Kravik tellitud aine Tartusse ja andis Lääne tänaval üle. Saadud ligi 800 grammi marihuaanat viidi koju hoiule ja üheskoos mindi hotelli tähistama õnnestunud tehingut alkoholi ja kokaiiniga.

“Tellijani ja tarbijateni narkoaine ei jõudnud, sest kuriteos kahtlustatavad peeti kinni ja nii marihuaana kui ka selle ostmiseks kasutatud sularaha võeti läbiotsimiste käigus ära,” märkis Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Jane Pajus.

Kohtueelse menetluse käigus kogutud tõendid kinnitasid, et see ei olnud esimene kord, kui Kravik andis suures koguses marihuaanat  Lõhmusele, kes seda omakorda Tellingule edasi andis.

“Uurimisandmeil kasvasid narkootilise aine üleantavad kogused igakordselt suuremaks,” ütles politseileitnant Kristjan Tommingas.

Telling tegeles omakorda Tartus laialt marihuaana müügiga ning turustas seda ka Elvas. Samuti tuvastati, et tema klientide hulgas oli ka alaealisi.

Uurimisandmeil hoidsid Kravik ja Noorak narkootikume Harjumaal Kiili vallas asuvas talumajapidamises, kust politseiametnikud leidsid eelmisel aastal 14. septembril toimunud läbiotsimisel veel ligi 300 grammi marihuaanat ja üle 200 grammi kokaiini.

Lisaks sellele toimus läbiotsimine Erki Nooraku elukohas, kust leiti ja võeti ära ebaseaduslik laskemoon, kolm laskekõlbulikku tulirelva ja üks tulirelva oluline osa.

“See pole esimene kord, kui narkootikumide leidmiseks korraldatakse läbiotsimine ning selle käigus õnnestub politseiametnikel ka teisigi ebaseaduslikke asju leida,” märkis Pajus.

Lisaks süüdistati Kravikut võõra dokumendi kuritarvitamises. “Kravik üritas oma isikut varjata kasutades selleks sõbra juhiluba. Selle dokumendi alusel rentis ta auto, millega Hollandist narkootilist ainet toomas käidi, broneeris hotellitoa ning on Lätis isegi karistuse halduskorras saanud,” rääkis Pajus.

Kriminaalasja kohtueelse menetluse käigus kogutud andmetest nähtus, et süüdistatavad on narkootikumide ebaseaduslikust käitlemisest saanud märkimisväärset tulu, mis võimaldas prokuröril kohtus nõuda enam kui 66 000 euro väärtuses vara konfiskeerimist, sealhulgas 46 000 eurot ning sõidukid Lexus SC430 ja Mercedes-Benz 230 CE.

Narkokuritegude talituse juht Kristjan Tommingas ütles, et kuna narkoturul liigub suur raha, paneb politsei narkootiliste ainetega seotud kuritegude uurimisel olulist rõhku ka kriminaaltulu väljaselgitamisele ja tõendamisele.

Tema sõnul leidub palju kurjategijaid, kes ei hoomagi teenitud vaheltkasu ulatuslikkust ning  “investeerivad” lõviosa sellest oma narkootikumide vajaduse katteks.

“Antud grupi teatud liikmete puhul joonistus aga välja selge motiiv läbi kuritegevuse oma varalist seisu parandada,” tõdes Tommingas.

Viiest süüdimõistetust on üks varem kriminaalkorras karistatud liikluskuriteo eest, kuiud neljal neist oli esimene kord kohtu ees seista. Kolm meest viibivad vahi all alates eelmise aasta septembrist.

“Mitmeastmelise narkokäitlemise ahela tuvastamine ei ole võimalik ilma hoolikalt läbimõeldud ja oskuslikult teostatud jälitusmenetluseta ning sellele järgneva pühendunud uurijatööta. Kui seda kõike teostavad oma ala meistrid, siis pole töövõidus kahtlustki,” ütles Pajus.

* * *

Vaata ka: