Sissehingatud kanepi tõhususe hindamiseks korraldatud juhuvalikul põhinevate platseebokontrollitud kliiniliste uuringute sarja tulemused näitavad järjekindlalt, et kanepi teraapiline väärtus on võrreldav tavapäraste ravimite omaga, selgub California meditsiinilise kanepi uuringute keskuse CMCR 24-leheküljelisest aruandest osariigi seadusandlikele võimudele.

Viiest platseebokontrollitud uuringust näitasid neli, et kanep leevendab märkimisväärselt neuropaatiat – närvide kahjustusest tulenevat ja ravile raskesti alluvat valu.

“Nüüd on olemas veenvad tõendid, et kanepitaime aktiivseid komponente kannabinoide saab kasutada neuropaatia täiendavaks või esmaseks raviks,” kinnitas CMCR-i juhataja doktor Igor Grant California parlamendihoones peetud konverentsil. Ta lisas, et suitsetatud kanepi tõhusus on “väga järjekindel” ning et selle valu leevendavad omadused on hetkel arsti retsepti alusel saadavate ravimitega võrreldes “sama head või paremad kui kõige tõhusamad olemasolevad ravimid”.

Viies uurimus tõestas suitsetatud kanepi leevendavat mõju hulgiskleroosiga kaasnevatele spasmidele. CMCR-i läbi viidud eraldine uurimus näitas, et kanepi aurustamine (nn vaporiseerimine), mille käigus ürt kuumutatakse põlemiseks liiga madalale, kuid kanepiaurude tekkimiseks piisavale temperatuurile, on ohutu ja tõhus manustamisviis patsientidele, kes vajavad sissehingamisega seostatud kiiret mõju ja samas soovivad vältida suitsetamisega kaasnevaid ohte hingamisteedele.

Kaks täiendavat kliinilist uurimust on veel pooleli.

CMCR-i programmile pandi alus aastal 2000 pärast 8,7 miljoni dollari eraldust osariigi võimudelt. Käesolevad uurimused on pärast enam kui kahekümne aasta pikkust pausi ühed esimestest platseebokontrollitud kliinilistest uuringutest, mille eesmärk on hinnata sissehingatud kanepi ohutust ja tõhusust ravimina.

Ameerika Ühendriikide toidu- ja ravimiameti FDA hinnangul on platseebokontrollitud kliinilised ristkatsed ravimite tõhususe hindamise “kullaprooviks”.

“Need teadlased koostasid võrratu süstemaatiliste uuringute programmi, mis ei keskendunud mitte poliitilistele või ühiskondlikele tõekspidamistele, vaid teaduspõhiste vastuste otsimisele,” kommenteeris 1999. aastal CMCR-i ellukutsumist toetanud endine California senaator John Vasconcellos. Vasconcellos hindas uuringute vormi “teaduse viimaseks sõnaks” ning leidis, et CMCR-i tulemused “peaksid lõplikult lahendama küsimuse”, kas meditsiiniline kanep on patsientidele ohutu ja tõhus ravim või mitte.

“Käesolev aruanne kinnitab kõiki kogemuslikke teateid (ingl anecdotal evidence) sellest, kuidas elusid on päästetud ja valusid leevendatud,” nentis California demokraatliku partei senaator Mark Leno pressikonverentsil. “Nüüd on meil olemas teadus, mis seda tõestab.”

CMCR-i aruande täistekst on saadaval siin: http://www.cmcr.ucsd.edu/CMCR_REPORT_FEB17.pdf.