meditsiiniline kanep

Õhtuleht, 18.08.2013

Kaks eesti meest väidavad, et teatud haiguste raviks oleks juba praegu arstidel võimalik välja kirjutada kanepit. Meeste väitel arstid lihtsalt ei julge oma patsientidele säärast ravimit välja kirjutada ja seetõttu on sellest tänaseni vaikitud.

Kui palju on Eestis neid, kes tarvitavad kanepit, ei oska välja öelda ka kogenud politseinikud, teatab Kanal 2 uudistemagasin “Reporter”. Kahtlemata on selle taime kaifi saamiseks suitsetamine väga levinud. Vähem räägitakse aga sellest, et kanepit on  võimalik kasutada ravimina ja mitmel pool maailmas on see täiesti legaalne. Sellest saavad leevendust näiteks vähihaiged, hulgiskleroosi diagnoosiga ja HIV-positiivsed patsiendid. Kanepis sisalduvad ained leevendavad nende raskete haiguste kõrvalnähte.

Hiljuti asutati Eestis MTÜ Ravikanep, mille loojad Mart Kalvet ning Elver Loho soovivad enda sõnul populariseerida kanepi ravimina kasutamist. “8 aastat on olnud ravikanep Eestis legaalne ja mitte ükski patsient ei ole seda taotlenud, mitte ükski arst ei ole tõenäoliselt seda oma patsiendile soovitanud. Meie meelest selline olukord ei ole normaalne, ” sõnas Kalvet.

Mehed on ideede levitamiseks loonud ka kodulehe, kus kirjeldatud, kuidas kanepit ravimina taotleda.

Sotsiaalministeeriumist ei soovitud nimetatud teemat kommenteerida ja pakuti välja, et kõige õigem oleks otse arstide poole pöörduda. Ida-Tallinna Keskhaigla vanemarst ja anestesioloog dr. Boris Gabovitši sõnul võiks juba praegu kanepit välja kirjutada, kuid patsiente, kes seda tõeliselt vajaksid, lihtsalt ei ole.

Loho sõnul aga üritavad arstid patsiendi nimel kanepitaotlemist skandaalidest hoidumise eesmärgil vältida.

* * *

Vaata ka: